Onderzoek is naast onderwijs de tweede belangrijke pijler van AVAG. De onderzoeksafdeling is in 2009 opgericht en heeft sindsdien het onderzoeksdomein Verloskundige Wetenschap nadrukkelijk mee op de kaart gezet. De medewerkers van de vakgroep Verloskundige Wetenschap verrichten vanuit het Amsterdam UMC, locatie VUmc (divisie EPM) en sinds 2017 vanuit het UMCG, wetenschappelijk onderzoek naar de verloskundige zorg voor laagrisicovrouwen in Nederland. Dit onderzoek draagt in belangrijke mate bij aan continue kwaliteitsverbetering van de verloskunde (midwifery) en de geboortezorg in het algemeen.
Vanuit de afdeling Verloskundige Wetenschap worden talloze onderzoekslijnen uitgezet voor de thema’s kwaliteit, organisatie en toegankelijkheid van de verloskundige zorg. Voorbeelden van onderzoeksprojecten zijn de Incas-studie, waarin de voorwaarden voor een integraal zorgmodel worden onderzocht en de landelijke Deliver-studie waarin de kwaliteit en organisatie van de eerstelijns verloskundige zorg in kaart is gebracht.
Minstens zo belangrijk is de bijdrage die de afdeling levert aan de wetenschappelijke leerlijn van AVAG. Dit wordt versterkt doordat aan veel van de onderzoeksprojecten wordt deelgenomen door docenten (promovendi) van de opleiding. Zij fungeren als rolmodel en brengen de resultaten van het onderzoek direct terug in het onderwijs. Voor studenten met wetenschappelijke interesse zijn er diverse mogelijkheden om zelf onderzoek te verrichten en zich extra te specialiseren via de minor evidence based practice.