Uiteraard spelen stages een belangrijke rol tijdens de opleiding. Zo’n 40 procent van de gehele opleiding bestaat uit stages en daar begin je gelijk aan het begin van het eerste studiejaar al mee. Naarmate de opleiding vordert, ga je steeds langere periodes stage lopen.
Stage-ervaring doe je vooral op in de eerstelijns praktijk, maar ook in andere takken van het beroep, zoals in de kraamzorg, in een ziekenhuis op de afdeling verloskunde en de couveuseafdeling, bij de kinderarts, op de gynaecologische polikliniek en de operatiekamer. Realiseer je dat je al meteen in het eerste jaar aan een stage begint!
Goed om je te realiseren:
– Stages worden door de opleiding zelf gepland
– Stageplekken zijn schaars: grote kans dat je de stage niet vanuit je eigen huis kunt lopen (verder weg is ook leerzaam!)
– Stages loop je ook ’s nachts en in de weekenden en feestdagen
– Stagelopen kost geld (reis & verblijf), voor verblijf tegemoetkoming vanuit opleiding (indien nodig): 30 euro per nacht (max. 2000 euro voor je hele studie)
– Je ontvangt geen stagevergoeding
– Een rijbewijs is nog niet noodzakelijk (wel handig)
Unieke IPE-unit
AVAG heeft in samenwerking met OLVG-west in Amsterdam een interprofessionele educatie (IPE)-unit op de kraamafdeling opgezet.
Op de IPE-unit worden coassistenten, verloskunde/gynaecologie en kindergeneeskunde, verloskundigen in opleiding (VIO’s) en startende algemeen verpleegkundigen samen gedurende een week getraind in authentieke zorgsituaties, met als doel het gezamenlijk leren verlenen van effectieve, veilige en patiëntgerichte zorg aan de kraamvrouw, haar kind en haar omgeving.