Na de fusie van AMC en VUmc tot Amsterdam UMC, valt de afdeling Verloskundige Wetenschap (Midwifery Science) nu binnen de Divisie Eerstelijnszorg, Public Health en Methodologie (EPM) van Amsterdam UMC. De eind 2019 bij de VUmc/VU benoemde hoogleraar Verloskundige Wetenschap is tevens afdelingshoofd; en inmiddels ook benoemd tot eerste honorair en later regulier hoogleraar Verloskundige Wetenschap bij het UMCG/RUG.
Aan het UMCG is de Verloskundige Wetenschap een sectie binnen de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Langdurige Zorg. Beide onderdelen (met op beide locaties onderzoekers in dienst van de respectievelijke UMC’s) functioneren als één gezamenlijke onderzoeksafdeling onder leiding van één hoogleraar.
Per 2020 is een universitair hoofddocent van de afdeling voor een dag per week als hoogleraar Midwifery benoemd in Nottingham (VK). Zij zit in een intern traject om een tweede hoogleraarspositie bij Amsterdam UMC te gaan bekleden.
Output van de onderzoeksgroep
Op wetenschappelijke fora, in de reguliere massamedia en op social media is de afdeling steeds beter zichtbaar. Een getalsmatig overzicht van publicaties en andere output:
– Peer reviewed wetenschappelijke artikelen: 46
– Professionele publicaties: 6
– Publicaties voor het algemeen publiek: 1
– Andere onderzoeksoutput: 11
Interviews et cetera in de media: 22
Voordrachten, reviews et cetera: 57
Er waren in 2023 drie promoties: twee in Amsterdam en één in Groningen.
Een gedetailleerd overzicht van alle (populair) wetenschappelijke output is separaat opvraagbaar.
Childbirth Network (CBN)
Het CBN is een innovatief netwerk dat zich richt op hoge-kwaliteit evidence based verloskundige zorg waarbij de zwangere centraal staat. Het wordt langjarig gefinancierd vanuit een bestemmingsreserve op de balans van AVAG. Het netwerk heeft drie pijlers te weten onderwijs, onderzoek en praktijk. Het CBN kent hiervoor een aantal werkpakketten: coördinatie, in stand houden van een netwerk van academische verloskundige praktijken, een informatieplatform voor zwangeren en verloskundigen, opleiding en training van verloskundigen in data-registratie, een bijpassende ICT-infrastructuur en onderzoeksprojecten.
Binnen het CBN wordt samengewerkt met verloskundigen en met cliëntvertegenwoordigers. Er is een taskforce opgezet die als doel heeft om het Childbirth Network beter te laten aansluiten op de behoeften van cliënten en zorgverleners en om de externe communicatie te verbeteren.
Binnen het CBN zijn twee promovendi aangesteld in Amsterdam en twee zijn aangenomen voor locatie Groningen die beginnen in 2024.
Lopend onderzoek en acquisitie
Een gedetailleerd overzicht van lopende en afgeronde extern gefinancierde projecten en acquisitie is separaat opvraagbaar.
Cliëntenparticipatie
Met het Buikencollectief (voorheen Zelfbewust Zwanger) loopt een pilot waarbij middels een strippenkaart gemakkelijk inbreng kan worden gevraagd voor kleine projecten of meedenken over subsidieaanvragen, zonder dat elk uur apart gefactureerd moet worden. Ook is een vertegenwoordiger van het Buikencollectief een belangrijk projectgroeplid van verschillende projecten op de afdeling. In de Samen Sterk-projecten wordt intensief samengewerkt met ervaringsdeskundigen op het gebied van armoede en roken en met de organisatie Zorgbelang.
Overige impact
Onderzoekers zijn actief binnen verschillende beleidscommissies in binnen- en buitenland, zoals van de KNOV, het RIVM, het Midwifery Research Network Netherlands (MRNN), de WHO, het Zorginstituut, het CPZ, coalities Kansrijke Start en consortia Zwangerschap en Geboorte in Amsterdam en Groningen.