De afdeling Verloskundige Wetenschap heeft als doel om met wetenschappelijk onderzoek bij te dragen aan goede geboortezorg voor vrouwen en hun naasten. Zij doet dit door de verloskundige zorg voor vrouwen met een laag risico te evalueren en via wetenschappelijk onderzoek de beste zorg voor deze groep vrouwen te bepalen.
Nieuw: Factsheet Continuїteit van zorgverlener in de geboortezorg
De Factsheet Continuïteit van zorg is ontstaan uit een initiatief van diverse partijen. Verloskundige Wetenschap heeft ook mee gewerkt aan de factsheet. Continuïteit van zorg is een van de pijlers uit de visie De verloskundige in 2030.
Continuïteit van verloskundige zorgverlener in de geboortezorg houdt in dat één verloskundige of een klein team van verloskundigen een vrouw begeleidt tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Vanuit de gelijkwaardige relatie met een vrouw en gericht op haar behoeften en wensen, plant, coördineert en verleent een verloskundige de zorg en werkt deze op onderdelen samen met andere zorgverleners. Continuïteit van zorg door verloskundigen kan op verschillende manieren vorm krijgen.
Meer achtergrondinformatie kun je lezen op de site van de KNOV.
De afdeling ontwikkelt een duurzaam en hoogwaardig onderzoeksprogramma, met primaire aandacht voor de kwaliteit van de eerstelijns verloskundige zorg. Dat richt zich op drie onderzoekslijnen:
– Organisatie, plaats en toegankelijkheid van verloskundige zorg
Belangrijke thema’s binnen deze onderzoekslijn zijn plaats van bevalling en bevallingen in de eerste of tweede lijn, samenwerking in de verloskundige zorg binnen de eerste lijn en tussen de eerste en tweede lijn en toegankelijkheid van de zorg. Zorguitkomsten en ervaringen van vrouwen en zorgverleners worden geëvalueerd door middel van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden en door het uitvoeren van economische evaluaties. Deze onderzoekslijn sluit nauw aan bij de invoering van integrale zorg in de verloskunde.
– Effectiviteit van verloskundige interventies (of het achterwege laten daarvan)
Om de kwaliteit van de verloskundige zorg te optimaliseren moet de verloskundige zorg die geleverd wordt aantoonbaar effectief zijn. Onderzoek hiernaar vindt plaats binnen deze onderzoekslijn. De focus ligt hierbij op het bevorderen van de fysiologie. Voorbeelden van onderzoek dat binnen deze lijn uitgevoerd wordt zijn: onderzoek naar baringspijn, de landelijke IRIS-studie, een onderzoek naar de (kosten-)effectiviteit van de derdetrimestergroeiecho bij laagrisicovrouwen in de eerste lijn, en onderzoek naar het effect van echo’s op angst en prenatale binding.
– Psychische gezondheid van vrouwen voor, tijdens en na de zwangerschap
Deze onderzoekslijn beoogd psychologische factoren en processen van de toekomstige moeder en haar partner tijdens en na de zwangerschap te onderzoeken en richt zich in het bijzonder op de volgende twee gebieden: 1) onderzoek naar psychologische aspecten van verloskundige zorg met het doel psychosociale verloskundige zorg te optimaliseren en 2) onderzoek naar communicatiestijlen binnen de verloskundige zorg en hoe dit samenhangt met onder andere medische besluitvorming.
– Korte en langetermijngevolgen van interventies en zorg tijdens zwangerschap en baring
Zowel in Nederland als internationaal bestaat een gebrek aan grondig onderzoek naar de verloskundige zorg aan laagrisicovrouwen. Dit onderzoek is cruciaal om de kwaliteit van de eerstelijns zorg te monitoren en te verbeteren en zo bij te dragen aan een zo fysiologisch mogelijke zwangerschap en bevalling. Daarbij kent Nederland internationaal gezien nog steeds een ongekend hoog aantal thuisbevallingen, wat het een uniek gebied maakt om de effectiviteit van deze vorm van geboortezorg te onderzoeken.
De onderzoekers van de afdeling besteden een belangrijk deel van hun tijd aan kennisdeling. Op de eerste plaats is er een nauwe samenwerking met AVAG, in de vorm van onderwijs, presentaties van onderzoeksresultaten en de begeleiding van onderzoek van studenten. Daarnaast is er veel aandacht voor de werving en begeleiding van verloskundigen die promoveren. Daarnaast publiceren en presenteren de onderzoekers regelmatig hun resultaten in internationale en nationale tijdschriften en op congressen.
Visie Verloskundige Wetenschap
‘Wij doen onderzoek naar de inhoud en kwaliteit van ‘midwifery’. Midwifery is ondersteunende zorg aan vrouwen die hen in staat stelt zwanger te zijn en een kind te krijgen op een manier die het beste bij hen past. Deze zorg helpt vrouwen bij het maken van keuzes, samen met degenen die hen na staan, die aansluiten bij hun individuele en culturele waarden.’ Benieuwd naar de complete visie van onze onderzoeksafdeling Verloskundige Wetenschap? Je leest hem hier.