Hieronder vind je de onderwijsinhoud per jaar. Het onderwijsprogramma van AVAG is in Amsterdam en Groningen hetzelfde.
Het eerste studiejaar
In het eerste studiejaar staat het verwerven van gedegen kennis en inzicht in het fysiologische verloop van zwanger worden, de zwangerschap, bevalling en het kraambed centraal. Medische vakken die je in het eerste jaar krijgt zijn onder andere:
Anatomie
Fysiologie
Embryologie
Psychologie
Ook verwerf je vaardigheden zoals bloeddruk meten, injecteren, hechten, klinisch redeneren en consultvoering. Daarnaast verdiep je je in de werkzaamheden van professionals waar verloskundigen mee samenwerken, in de wetten en regelgeving waar verloskundigen naar handelen en verrijk je je communicatieve- en samenwerkingsvaardigheden. Tot slot reflecteer je op wie je bent, hoe je handelt en welke keuzes je maakt in je rol als student verloskunde.
De cliënt staat direct vanaf het eerste jaar centraal, zowel in de behandelde theorie als in de praktijk.
Naast het binnenschoolse onderwijs loop je in het eerste jaar stage in verloskundigenpraktijken en bij de kraamzorg. Aan het eind van het jaar kun je antwoord geven op de vragen: Wil ik verloskundige worden en past deze studie bij mij?
Het tweede studiejaar
In het tweede jaar doe je nog meer medische basiskennis op. Zo leer je alles over hoe je als verloskundige kunt omgaan met situaties waarin het proces van zwangerschap, geboorte en kraambed niet helemaal fysiologisch verloopt of situaties waarin zwangeren gedrag vertonen dat schadelijk is voor henzelf en/of hun ongeboren kind, zoals roken. Medische vakken die je in het tweede jaar krijgt zijn:
Pathologie
Psychopathologie
het uitvoeren van acute vaardigheden zoals reanimatie van de neonaat
Je doet onderzoeksvaardigheden op en leert jouw verloskundig beleid te formuleren aan de hand van veelvoorkomende klachten. Ook in het tweede jaar loop je stage; 10 weken in de verloskundigenpraktijk. Aan het eind van het tweede jaar heb je ontdekt: dit is hoe ik verloskundige zorg bied.
Het derde studiejaar
In het derde studiejaar bekwaam je je nog meer in de rol van gezondheidsbevorderaar en het samenwerken met je netwerkpartners. Naast de interdisciplinaire stages in de verloskundigenpraktijk en in de kliniek ga je ook een onderzoek doen, dat onderdeel is van lopend, wetenschappelijk onderzoek binnen de verloskunde. Hierover schrijf je een onderzoeksverslag. Aan het eind van het derde jaar ben je door met name veel stage-ervaring gaan zien “dit is hoe ik bijdraag aan de verloskunde”.
Het vierde studiejaar
In het vierde en laatste studiejaar ga je aan de slag als beginnend verloskundige. Zo draag je zelf de verantwoordelijkheid voor cliënten die aan jouw zorg zijn toevertrouwd en leer je de eindverantwoordelijkheid dragen voor de keuzes die je als bijna afgestudeerde verloskundige maakt. Aan het begin van het jaar volg je een minor. Je kunt kiezen uit een ruim aanbod van hbo-minoren. Daarnaast is er ruimte om een wetenschappelijke minor of een minor in het buitenland te volgen. Naast een volwaardig lid van een interprofessioneel zorgteam ben je aan het eind van de opleiding ook in staat om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan en zorg te dragen voor je eigen loopbaan en loopbaanontwikkeling. Aan het eind van de opleiding weet je “dit is de verloskundige die ik wil worden.”
Onderwijsvormen:
- Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO)
- E-learnings
- Werkcolleges
- Vaardigheidsonderwijs
- Virtuele werkveldervaringen
- Stages
- Projecten