Marianne Prins met pensioen


Tekst: Anneke van der Heijden en Jolanda Boxem


Na een rijke carrière in de verloskunde, waarin zij veel vrouwen heeft begeleid en vele generaties studenten heeft opgeleid, ging Marianne Prins op 17 december met pensioen. Haar passie voor de verloskunde en haar bevlogenheid voor studenten laten blijvende footprints achter.

Nadat zij 8 jaar als eerstelijns verloskundige in Amsterdamse praktijken had gewerkt, startte Marianne in 1985 als stafvroedvrouw en praktijkbegeleider in het Slotervaartziekenhuis. Daar vond indertijd het grootste deel van de praktijkstages van de VIO’s plaats. In 1990 stapte zij over naar de Kweekschool voor Vroedvrouwen (KVV) als hoofd praktijkonderwijs.

Marianne is een echte vernieuwer. Zij heeft die kwaliteit op talloze manieren ten behoeve van de fysiologische verloskunde ingezet. Zoals daar zijn:

  • Het mede ontwikkelen en uitrollen van 3 verloskundige curricula.
  • Het samen met Agaath Schoon, destijds directeur van de KVV, ontwikkelen en implementeren van de praktijkopleiding van de VIO’s: alle eerstelijns stages vonden vanaf begin jaren negentig plaats in eerstelijns praktijken.
  • Het ontwikkelen van deskundigheidsbevordering voor de stagebegeleiders om deze verloskundigen te scholen in didactische vaardigheden.
  • Uitbreiding en verdieping van de pediatrie samen met een kinderarts: wie kent de Fanaroff nog?! Nadien bleef de neonatologie haar aandachtsgebied; haar expertise op dit vlak is moeilijk op te vangen door een andere verloskundige/docent.
  • Oorspronkelijk had gynaecoloog N. Klomp, directeur van de Kweekschool, zitting in de adviesraad ten behoeve van de Verloskundige Indicatielijst (VIL), maar als snel nam Marianne het stokje van haar over. De 4 besliskundige criteria waren natuurlijk de essentie van onze risicoselectie. Zij was en is een gigantische voorstander van meer verantwoordelijkheid in handen van de verloskundige, ter vermindering van de medicalisering. Het spanningsveld tussen verloskundigen en gynaecologen speelde ook in deze commissie door. Jarenlang heeft Marianne zich hard gemaakt voor de poortwachter functie van de verloskundige en de de-medicalisering van de geboortezorg.
  • Professor Pieter Treffers, destijds voorzitter van het bestuur van de KVV, vroeg Marianne om als eerste verloskundige mede-auteur te worden van ‘Praktische Verloskunde’ waarvan in 1999 de 4e druk verscheen. In de loop van de jaren hebben zij het boek nog 4 keer herzien. Vanaf 2004 stond Marianne als eerste auteur op de kaft. ‘Praktische verloskunde’ groeide uit tot een echt EBM-handboek voor de eerstelijns verloskundig zorgverlener.
  • Het initiëren en coördineren van de minoren, waaronder die in samenwerking met de universiteit in Nottingham.
  • Het bieden van in eerste instantie extracurriculaire lessen Klinisch Redeneren om voor te bereiden op de laatste stage, zeer gewaardeerd door vierdejaars studenten.

We zullen niet al haar mijlpalen benoemen, maar overstijgend komen -in al haar activiteiten - haar passie voor het fysiologische geboorteproces en de rol van de verloskundige daarin én haar passie voor studenten tot uiting. Kernwoorden daarin zijn respect, empathie en mededogen.

AVAG en verloskundig Nederland hebben veel aan Mariannes inbreng en inzet te danken. Dat bleek ook tijdens haar afscheid. Marianne, vergezeld door haar 92- jarige moeder en Agaath Schoon, mocht op de Verloskunde Academie via Zoom veel lovende woorden in ontvangst nemen. Meer dan honderd collega’s, studenten en alumni woonden vanwege COVID-19 online het indrukwekkende afscheid en het bijzondere minisymposium, natuurlijk met het thema Fysiologische Verloskunde, bij!

Noortje Jonker vertrekt bij AVAG

Op 15 december heeft Noortje Jonker afscheid genomen van AVAG om een nieuwe uitdaging aan te gaan als manager bij de opleiding Verpleegkunde van Inholland. Noortje is bij AVAG werkzaam geweest als senior docent en beleidsadviseur internationalisering.

Noortje genoot als docent van de interactie met studenten. Zij vond het belangrijk oog te hebben voor het belang van studenten, dat heeft zij bij de coördinatie van de semesters in jaar 3 en 4 altijd geprobeerd te realiseren. Als lid van de leerlijn Samenwerken en Organiseren heeft Noortje tijdens de COVID-19 pandemie, in samenwerking met het werkveld, een creatieve oplossing gevonden en zo studievertraging voorkomen.

Ook was Noortje jaren lid van de toetsconstructiecommissie, was zij vanaf 2016 lid van de curriculumcommissie en was zij bij diverse ICT-gerelateerde projecten betrokken.

Als beleidsadviseur internationalisering heeft Noortje AVAG-breed beleid geformuleerd en hier invulling aan gegeven. Zij was initiator van o.a. de Joined Course met Zweden en het TOTEMM-project met universiteiten uit Milaan, Tallinn en Nottingham. Tevens had zij een grote bijdrage in de totstandkoming van de internationale minor bij de Universiteit in Nottingham.

Noortje haar expertise op het snijvlak van onderwijs en ICT was zeer waardevol voor AVAG. Wij gaan haar als directe collega missen maar kijken uit naar de samenwerking in haar nieuwe functie.

Nieuwe docenten

In de afgelopen maanden zijn er nieuwe docenten bij ons gestart. Wij heten ze van harte welkom en stellen ze graag aan je voor.

Daphne Leeffers

Sinds half november gestart als docent Verloskunde in Amsterdam

‘Sinds 2005 ben ik verloskundige, afgestudeerd in Maastricht, en altijd werkzaam geweest in eerste en met name tweede lijn. Ook heb ik drie jaar in Ethiopië gewoond en gewerkt en daar met veel plezier les gegeven aan verloskundigen en andere medici. Na het behalen van de European Master of Science in Midwifery, met als onderzoek de effectiviteit van dexamethasone voor zwangere vrouwen in vluchtelingenkampen op de grens met Thailand en Myanmar, ben ik weer in Nederland aan de slag gegaan en o.a. werkzaam geweest bij de KNOV als beleidsadviseur. Mijn ruime ervaring als verloskundige en in verschillende disciplines binnen de verloskunde hoop ik goed te kunnen gebruiken en van te delen in mijn werk als docent.’

Linda Quadvlieg

Per december gestart als docent Verloskunde in Groningen

‘Op 1 september ben ik bij de VAG betrokken geraakt als onderzoeker voor twee dagen per week, in het twee jaar durende onderzoeksproject Samen voor Gezondheid. Ik heb veel affiniteit met onderwijs en heb mezelf altijd als docent gezien in de toekomst. Die toekomst kwam nu eerder dan verwacht! Ik heb ongeveer 4 jaar als verloskundige gewerkt, voornamelijk in de eerste lijn, maar ook even klinisch bij het Martini Ziekenhuis. Alvorens mijn switch naar de verloskunde heb ik sociale wetenschappen gestudeerd en een MSc medische antropologie en sociologie gehaald. Voor mijn BSc reisde ik naar Guatemala en voor mijn MSc naar Malawi, waar ik de kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van de verloskundigen bekeek. Tussen mijn studies door heb ik ook redelijk wat gereisd en als reisbegeleider in Midden Amerika gewerkt. Ik heb ook 1,5 jaar op Curaçao gewoond en 4 jaar in Brussel, waar ik mijn opleiding Vroedkunde in 2017 voltooide.’

Astrid Vereecken-Schoo

Vanaf januari gestart als docent Verloskunde in Groningen

‘Ik ben in Groningen afgestudeerd in 2012, waarna ik als verloskundige en echoscopiste aan het werk ben gegaan in Dokkum en Leeuwarden. In 2020 heb ik de master Health Sciences, route Midwifery Science aan de VU afgerond. Ik vind dit een geweldig vak en ik hoop dat ook te kunnen overbrengen op de verloskunde studenten. De omschakeling van verloskundige zijn, naar verloskunde geven is wennen, zeker in deze corona-tijd, maar ik heb er ontzettend veel zin in!’

BEËDIGD

In het afgelopen half jaar zijn beëdigd tot verloskundige:

GRONINGEN: LISA MARISSINK, SUZANNE VAN STEIJN, LIEKE VAN DAM, HANNEKE VAN DEN BOS, ELIANA MAGNA, HILDE PLOMP, ANNE BEIJEN, IRIS HOMAN, NIENKE DE HAAN, ELISE VAN BENTHEM, MILOU SCHEPERS, JULIA ZWIERS, NIENKE BOERSMA, EMILY TROS, HETTY STIENSTRA, ILSE DRIJFHOUT

AMSTERDAM: ILSE AKKERMAN, GÜLGEN ÖZTAS, SAAR COCHIUS, GINA VAN WEST, JANTHE SCHEPERS, CECILIA HAVERKATE, BIBI DOHMEN, TESSA SCHIMMEL, REBECCA VAN DIJK, ROSALIEN SCHAPINK, LIDUINE VAN HOOF, ANAÏS GOEDHART, SAMAR EBRAHIM, ELIANNE VAN RANDEN, DAVITA VAN DEN HEUVEL, KAYLEE HANEVELD, CLAIRE VAN HEMEL, MAXIME CENIN, BRITT VAN DE POLDER, SAM VAN DER ZEE, TAMAR NELSON, MANDEEPIKA SINGH, ANIKA MESMAN, TISHA DEN OTTER, NIENKE VAN BREDA, SIMONE BOTHE, AMYLIE JANSEN, SASKIA VAN BRONSWIJK, JESSICA HILLEBRAND, FLEUR WINKEL, JOL BREUKERS, ARJANNE VERBEEK, ESTER VERHOEVEN, ALIDA ROSKAM

Wij zijn trots op deze dames en wensen ze allemaal veel geluk, plezier en succes toe in hun loopbaan!

Vanwege de coronamaatregelen vonden de beëdigingen in kleine kring plaats.

VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA

image
image
image
image